înapoi la păsări

 

Denumire ştiinţifică: Crex crex

Denumire populară - Cârstel-de-câmp

Taxonomie: Cls. Aves, Ord. Gruiformes, Fam. Rallidae

 

Descriere.

Partea dorsală este brun-măslinie roșcată, cu pete întunecate; remigele sunt brun surii cu steagul extern roșcat iar marginea aripii albicioasă. Coada este mai roșcată decât spatele. Bărbia, gâtul și gușa sunt cenușiu-alburiu-roșcate, penele flancurilor și tectricele subcodale roșu-ruginii bandate transversal. Dimorfismul sexual se manifestă printr-o cromatică mai pronunțată la mascul și lipsa cenușiului pe gât-gușă la femelă. Pasăre migratoare.

 

Biologie (reproducere, ecologie, habitate)

 

Reproducerea:

Pasăre migratoare, sosește în teritoriu în a doua jumătate a lui aprilie ca începând cu sfârșitul lui mai să fie deja de găsit primele cuibare (complete). Locurile favorabile amplasării lor sunt terenurile uscate cu vegetație înaltă. Ouăle sunt ovale sau scurt-ovale de culoarea măslinelor verzi, alteori alb-albăstrui ori de nuanța untului rânced; sunt intens pătate în brun, brun-roșcat mai cu seamă la nivelul polului bazal. Numărul ouălor depuse de femelă variază între 7-9 (8-12) iar numărul pontelor pe an se rezumă la una singură; pot exista însă și ponte de înlocuire dacă în perioada cositului cuibarul inițial a fost distrus. Perioada de incubație oscilează în jurul a 19 zile.

 

Activitate: de regulă diurnă; activitatea sa cea mai intensă este în zori dar poate fi auzit și noaptea emițând sunetele caracteristice asemănătoare sunetului emis de trecerea unui obiect dur peste dinții unui pieptene. Zboară la înălțime joasă, se deplasează în majoritatea cazurilor pe sol rămânând ascuns vederii din cauza vegetației înalte care îi servește drept camuflaj. Ca urmare majoritatea determinărilor prezenței păsării într-un habitat se fac pe calea receptării acustice.

 

Regim alimentar: este format preponderent din nevertebrate, ocazional vertebrate de talie mică și semințerii de toate felurile, tulpini de graminee, coji de ouă, etc.

 

Ecologie, habitat:

Specie migratoare – oaspete de vară; primele exemplare sosesc la noi în aprilie, reîntoarcerea spre latitudinile sudice începând cu luna august. Locurile favorite cârstelulului-de-câmp sunt fânețele umede neamendate chimic, marginile lacurilor acoperite de rogoz, locurile ierboase sau cele copleșite de buruieni, zonele inundabile din lunca râurilor; preferă zonele umede dar și culturile agricole de cereale păioase, trifoi ori lucernă. După recoltare cristeii se retrag în porumbiști, pârloage, ierburi cu tufe.

 

Statutul speciei:

Directiva păsări, anexa I a Directivei Consiliului Europei 79/409/CEE;

OUG 57-2007, OUG 154-2008 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale a florei și faunei sălbatice (anexa 3);

Convenţia de la Berna - Legea nr. 13 din 11.03.1993;

Legea vânătorii anexa 2 (vânarea interzisă).

Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională

 

PARTENER

RNP-ROMSILVA - Administratia Parcului Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa RA

 

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro