înapoi la păsări

 

Denumire ştiinţifică: Picus canus Gmel.1788

Denumire populară - Ghionoaie sură

Taxonomie: Cls. Aves, Ord. Piciformes, Fam. Picidae

 

Descriere.

Capul și gâtul sunt de culoare cenușie, gâtul mai deschis pe partea ventrală; masculul are o pată roșie pe frunte care lipsește la femelă. Lorumul (frâul): negru; bărbia de asemenea accentuată prin prezența unei dungi negre. Perii nazali sunt negri. Spatele și supraalarele (tectricele), ca și târtița, verzi-măslinii. Remigele primare: negre cu pete albe. Partea ventrală, pieptul și abdomenul, alb-cenușii. Coada este brun-murdară cu benzi verzui și rahisuri negre. Irisul: roșcat-roșu.

 

Biologie (reproducere, ecologie, habitate)

 

Reproducerea:

Specie rezidentă, se reproduce în intervalul mai-iunie. Ritualul de formare al perechilor este marcat de o gestică specifică așa cum și schimbarea partenerilor la cuib trece printr-o gamă întreagă de semnale de postură. Ponta este în medie formată din 6-7 ouă dar au fost găsite cuibare și cu 10 ouă. Cuibul, de regulă o scorbură, este fasonată de ambii parteneri cu patul vetrei format din rumegușul rezultat ca urmare a dăltuirilor săvârșite. Arborii preferați sunt stejarul, fagul, teiul, pinul, molidul și, în livezi, arborii fructiferi. În perioada premergătoare nidificației dar și pentru a-și marca teritoriul este pus în fapt dărăbănitul format dintr-un număr de lovituri specifice executate pe trunchiuri de anumite esențe și cu rezonanță puternică; semnalele de asemenea natură sunt executate fără excepție de pe aceiași arbori.

 

Activitate: specie diurnă, sedentară.

 

Regim alimentar: insectivor (carnivor).

 

Ecologie, habitat:

Specia este particulară pădurilor de deal și de diferite esențe, în alternanță cu terenurile deschise și însorite, lunci, mai puțin în grădinile așezărilor omenești.

 

Statutul speciei:

Directiva păsări, anexa I a Directivei Consiliului Europei 79/409/CEE;

OUG 57-2007, OUG 154-2008 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale a florei și faunei sălbatice (anexa 3);

Convenţia de la Berna - Legea nr. 13 din 11.03.1993;

Convenția de la Bonn, anexa II ;

Legea vânătorii anexa 2 (vânarea interzisă).

Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională

 

PARTENER

RNP-ROMSILVA - Administratia Parcului Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa RA

 

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro