înapoi la păsări

 

Denumire ştiinţifică: Ficedula albicollis

Denumire populară - Muscar gulerat

Taxonomie: Cls. Aves, Ord. Passeriformes, Fam. Muscicapidae

 

Descriere.

Penaj în alb și negru la mascul. Creștetul este negru delimitat posterior de albul cefei, alb care cuprinde și parte anterioară (dispunerea ca un guler în jurul gâtului a determinat numele latin de albicollis), alb prezent și pe frunte, abdomen și piept. Rectricele (penele cozii) sunt negre, cu cele marginale brumate cu alb. În ceea ce privește aripa, dispunerea celor două nonculori este în proporție aproximativ egală; negre sunt scapularele, tectricele mici și mijlocii, în timp ce tectricele mari apar albe. Primele remige alunecă la vârf spre negru-brun.

Târtița virează în alb-murdar, cenușiu. Femela este dorsal nuanțată cenușiu și brun.

 

Biologie (reproducere, ecologie, habitate)

 

Reproducerea:

Ficedula albicollis este oaspete de vară și cuibărește în pădurile întinse cu frunze căzătoare, în grădini și în parcuri. Cuibul este plasat în scorburi, la cca 1,6 m de sol, în care depune 5-7 ouă de culoarea cerului. Perioada de depunere poate fi localizată, ca timp, în ultimul pătrar al lunii aprilie, începutul lunii mai, până în iunie-iulie. Incubația durează 12-13 zile iar intervalul nidicol (de stat al puilor în cuib) 14 zile.

 

Activitate: specie diurnă.

 

Regim alimentar: insectivor prin excelență.

 

Ecologie, habitat:

preferă zonele împădurite unde există și o alternanță cu luminișuri, poieni; densitatea mai mare a speciei este, ca la toate paseriformele, în zona de ecoton; în perioada de cuibărit, acolo unde sunt prezenți arbori cu scorburi. Este o pasăre a pădurilor de foioase dar și a pajiștilor umede cu sălcii.

 

Statutul speciei:

Directiva păsări, anexa I a Directivei Consiliului Europei 79/409/CEE;

OUG 57-2007, OUG 154-2008 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale a florei și faunei sălbatice (anexa 3);

Convenţia de la Berna - Legea nr. 13 din 11.03.1993;

Convenția de la Bonn, anexa II.

Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională

 

PARTENER

RNP-ROMSILVA - Administratia Parcului Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa RA

 

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro