înapoi la păsări

 

Denumire ştiinţifică: Emberiza hortulana L. 1758

Denumire populară - Presură-de-grădină

Taxonomie: Cls. Aves, Ord. Passeriformes, Fam. Emberizidae

 

Descriere.

Ciocul și picioarele păsării sunt de culoarea cărnii, bărbia gălbuie, obrajii și creștetul cenușii cu o oarecare tentă (slabă) verzuie, pieptul cărămiziu, spatele brun-roșcat; inelul periorbital (inelul din jurul ochiului) este alb.

 

Biologie (reproducere, ecologie, habitate)

 

Reproducerea:

Oaspete de vară, Emberiza hortulana sosește la noi în perioada aprilie-mai. Cuibarele complete sunt de regulă prezente în luna mai. Ponta este formată din 5 (4-6) ouă de formă oval-ascuțită; culoarea de fond este gri-albăstruie ori gri cu tentă roz peste care se suprapun în dispersie largă macule brune, alteori negre. Ouăle sunt lipsite de strălucire, mate. Cuibul este construit pe sol într-o adâncitură bine ascunsă de vegetația din jur, de regulă în culturile de păioase dar și la margine de șanțuri. Punctul din care masculul își marchează teritoriul prin cântec se află de obicei în imediata vecinătate a vetrei (cuibului).

 

Activitate: specie diurnă, migratoare.

 

Regim alimentar: insectivoră – granivoră.

 

Ecologie, habitat:

Preferă spațiile deschise, uscate, presărate cu tufe dar și câmpurile cultivate cu graminee, poienile, pajiștile, ținuturile stepice, zonele deșertizate. Specie răspândită de la câmpie până în zona montană.

 

Statutul speciei:

Directiva păsări, anexa I a Directivei Consiliului Europei 79/409/CEE;

OUG 57-2007, OUG 154-2008 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale a florei și faunei sălbatice (anexa 3);

Convenţia de la Berna - Legea nr. 13 din 11.03.1993;

Legea vânătorii anexa 2 (vânarea interzisă).

Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională

 

PARTENER

RNP-ROMSILVA - Administratia Parcului Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa RA

 

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro