înapoi la păsări

 

Denumire ştiinţifică: Coracias garrulus L. 1758

Denumire populară - Dumbrăveancă

Taxonomie: Cls. Aves, Ord. Coraciiformes, Fam. Coracidae

 

Descriere.

Culoarea dominantă a acestei păsări este albastrul (culoare optică). Cotul aripii, partea inferioară a tectricelor alare, capul, pieptul și flancurile inclusiv codalele virează între albastru și verde, uneori spre violet, în funcție de unghiul de incidență dar și intensitatea luminii. Spatele este pigmentat brun (castaniu deschis); frâul se continuă ca dungă îngustă, întunecată, peste ochi.

 

Biologie (reproducere, ecologie, habitate)

 

Reproducerea:

Cuibărește în cavernele sălciilor bătrâne. Cum însă spre sfârșitul secolului trecut terenurile au fost ”redate” agriculturii, foarte multe zone umede au fost asanate extrăgându-se totodată din ele sălciile tinere ori bătrâne, ultimele găunoase, cu scorburi. Această practică a influențat negativ reproducerea speciei care, în țara noastră, din obișnuită a devenit o pasăre relativ rară. Zborul ritual al masculului în timpul împerecherii este asemănător celui de nagâț. Femela depune de regulă 4-5 ouă de culoare albă cu strălucire de porțelan; s-au găsit și cuibare cu 6-7 ouă. Cuibăritul se petrece de la mijlocul lui mai până în prima treime a lunii iunie.

 

Activitate: diurnă.

 

Regim alimentar: se hrănește cu insecte pe care le prinde din zbor și șoareci.

 

Ecologie, habitat:

pasăre iubitoare de căldură este (nelipsită) din decorul zăvoaielor. Preferă regiunile deschise cu copaci viguroși, dumbrăvile. Cuibărește mai rar în găurile de pământ ale malurilor prăpăstioase sau ale pereților stâncoși, uneori dărăpănături.

 

Statutul speciei:

Directiva păsări, anexa I a Directivei Consiliului Europei 79/409/CEE;

OUG 57-2007, OUG 154-2008 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale a florei și faunei sălbatice (anexa 3);

Convenţia de la Berna - Legea nr. 13 din 11.03.1993;

Convenția de la Bonn, anexa II;

Legile 407/2006 și 197/2007.

Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională

 

PARTENER

RNP-ROMSILVA - Administratia Parcului Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa RA

 

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro