înapoi la mamifere

 

Denumire ştiinţifică: Myotis emarginatus

Denumire populară - Liliacul cărămiziu

Taxonomie: Clasa Mammalia, Ordinul Chiroptera, Familia Vespertilionidae

Myotis emarginatus P. din Poiana Pleșiva

Descriere.

Specie de talie mijlocie, ce prezintă în treimea superioară a marginii externe a urechii o excavaţie aproape în unghi drept şi 6-7 pliuri transversle, tragusul este lanceolat şi nu atinge nivelul indentaţiei. Blana de pe partea dorsală este lungă, lânoasă şi, mai ales în cazul exemplarelor adulte, de o nuanţă roşiatică, cea de pe partea ventrală este gri-gălbuie. Botul este maro, urechile şi patagiul sunt gri-brune.

Habitat

Este o specie termofilă, ce vânează în păduri de foioase, deasupra păşunilor cu arbori, tufărişurilor, evitând habitatele deschise. Zboară repede, aproape de vegetaţie şi în coronament, capturând prada şi de pe frunze.

Nutriţia este alcătuită, în general, din diptere diurne şi araneide şi în cantitate mai mică din coleoptere, lepidoptere (larve şi adulţi), trihoptere, opilionide.

Coloniile de vară pot fi găsite în podurile clădirilor uneori şi în peşteri, fiind adesea formate din sute de exemplare, împreună chiar cu alte specii. Iarna preferă minele, peşterile, hibernând izolaţi sau în grupuri mici.

 

Reproducere: Maturitatea sexuală se instalează în al doilea an de existenţă. Copulaţia are loc din toamnă până primăvara devreme, iar după o gestaţie de 50-60 de zile, femelele nasc, în jumătatea lui iuni-începutul lui iulie, câte un pui ce devine independent după 4 săptămâni.

 

Statutul speciei:

Lista Roşie IUCN: LC (preocupare redusă)

Lista Roşie a Uniunii Europene: NT (preocupare redusă)

Cartea Roşie a Vertebratelor din România: periclitat

Directiva Habitate: Anexele II şi IV

Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională

 

PARTENER

RNP-ROMSILVA - Administratia Parcului Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa RA

 

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro