înapoi la mamifere

 

Denumire ştiinţifică: Myotis bechsteinii

Denumire populară - Liliacul cu urechi lungi

Taxonomie: Clasa Mammalia, Ordinul Chiroptera, Familia Vespertilionidae

Myotis bechsteinii în Av. Râurile Suspendate

Descriere.

Este o specie de talie mijlocie, cu urechi mari (depăşesc botul cu aproape jumătate din lungimea lor atunci când sunt îndoite înainte), destul de largi şi cu 9-11 pliuri transversale. Tragusul, lung, lanceolat, atinge aproape jumătate din lungimea urechii. Pe partea dorsală perii sunt de culoare gri-brun, în rest brun deschis, iar ventral sunt brun-negri, cu vârfurile albicioase, cu nuanţe brune. Patagiul şi pavilioanele urechilor sunt brun deschis.

Habitat

Este o specie silvicolă, caracteristică pădurilor mature de foioase, uneori şi mixte, cu numeroşi arbori bătrani, mai rar cele de pini. Începe să vâneze la lăsarea nopţii, la înălţimi mici, în iarba şi litiera pădurilor mature.

Capturează hrana, formată din lepidoptere, dipere, coleoptere, araneide, opilionide, în zbor, dar şi de pe frunze, ramuri şi de pe sol. Coloniile de maternitate se formează în scorburile şi sub scoarţa arborilor şi mai rar în clădiri. Fiind o specie rezistentă la frig, poate hiberna atât în scorburi cât şi în peşteri, pivniţe, galerii de mină.

 

Reproducere: Femelele devin mature sexual în primul an de existenţă. Copulaţia are loc din toamnă până în primăvară, femelele nasc, la sfârşitul lui iunie-începutul lui iulie, după 50-60 de zile de gestaţie, câte un pui, care devine independent după aproximativ 5-6 săptămâni.

 

Statutul speciei:

Lista Roşie IUCN: LC (aproape ameninţat)

Lista Roşie a Uniunii Europene: NT (vulnerabil)

Cartea Roşie a Vertebratelor din România: periclitat

Directiva Habitate: Anexele II şi IV

Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională

 

PARTENER

RNP-ROMSILVA - Administratia Parcului Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa RA

 

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro