înapoi la mamifere

 

Denumire ştiinţifică: Myotis dasycneme

Denumire populară - Liliacul de iaz

Taxonomie: Clasa Mammalia, Ordinul Chiroptera, Familia Vespertilionidae

Myotis dasycneme în P. Ponor Plopa

Descriere.

Este o de talie mijlocie. Urechile prezintă pe marginea lor externă 5 pliuri transversale. Marginea internă este evident curbată în afară, vârful este rotunjit. Tragusul, mai scurt decât jumătate din lungimea pavilionului, este uşor îngustat înspre vârf şi curbat uşor spre interior. Blana are pe partea dorsală o culoare ce poate varia de la brun închis până la un gri deschis, baza perilor este brun-neagră, iar vârfurile brun lucioase. Pe partea ventrală, baza perilor este brun-lucioasă şi vârfurile albe sau gri-brune. Patagiul are culoare brună, este lat şi se prinde la nivelul articulaţiei tibio-tarsiene.

Habitat

Este o specie predominant sivicolă, preferând pajişti şi păşuni bogate în cursuri de apă şi mlaştini.

Vânează în amurg, seara şi înainte de răsăritul soarelui, cu un zbor rapid, deasupra pajiştilor, lizierelor, deasupra vegetaţiei ripariene şi deasupra apei. Hrana este formată din diptere Chironomidae, capturate în zbor sau de la suprafaţa apei.

Adăposturile de vară se află în clădiri, poduri, cavităţi ale zidurilor, dar şi în scorburi. Hibernează în general în cavităţi subterane naturale sau artificiale, peşteri, mine, pivniţe.

 

Reproducere: Femelele devin mature sexual în al doilea an, copulaţia are loc din toamnă până în primăvară, în adăposturile de iarnă, iar după o perioadă de gestaţie de 50-60 de zile, femelele nasc câte un pui, care devine independent după 3-4 săptămâni.

 

Statutul speciei:

Lista Roşie IUCN: LC (aproape ameninţat)

Lista Roşie a Uniunii Europene: NT (aproape ameninţat)

Cartea Roşie a Vertebratelor din România: critic periclitat

Directiva Habitate: Anexele II şi IV

Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională

 

PARTENER

RNP-ROMSILVA - Administratia Parcului Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa RA

 

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro