înapoi la mamifere

 

Denumire ştiinţifică: Myotis blythii (oxygnathus)

Denumire populară - Liliacul comun mic

Taxonomie: Clasa Mammalia, Ordinul Chiroptera, Familia Vespertilionidae

M. blythii în P. din Poiana Pleșiva

Descriere.

Este foarte asemanător cu liliacul comun mare, de care se deosebeşte prin talia mai mică, urechile mai înguste, mai scurte şi mai ascuţite, cu marginea anterioară mai puţin convexă şi cea posterioară cu doar 5 – 6 pliuri transversale. Tragusul este mai îngust la bază, lanceolat şi atinge ca înălţime mai puţin de jumatate din lungimea urechii. Dorsal, blana este de culoare gri-brun, lucioasă. Ventral, ea este gri-gălbuie şi în regiunea bazinului nu are niciodată culoare brun sau crem. O parte a exemplarelor au un smoc de păr alb între urechi. Patagiul şi pavilioanele urechilor au culoarea brună.

Habitat

Preferă zonele deschise, habitate cu ierburi înalte şi puţine tufişuri, păşuni naturale, zone calcaroase şi aşezări umane. Evită pădurile închise unde domină liliacul comun. Începe să vâneze la lăsarea nopţii cu un zbor lent şi regulat. Prada, capturată în general de pe sol, este reprezentată în special de ortoptere, lepidoptere, coleoptere, arahnide.

Maternităţile sunt instalate în peşteri calde, în poduri şi foarte rar în scorburile arborilor. Hibernează în cavităţi subterane, putând schimba locul în cadrul aceluiaşi adăpost. Formează colonii mari şi adesea se adună cu alte specii, formând colonii mixte.

 

Reproducere: Majoritatea femelelor devin mature sexual în al doilea an de existenţă, ele nasc câte un pui, după o perioadă de gestaţie de aproximativ 55 zile. Naşterile au loc în a doua jumatate a lunii mai şi pe parcursul lunii iunie. Copulaţia are loc din toamnă până în primăvara, iar masculii pot avea haremuri.

 

Statutul speciei:

Lista Roşie IUCN: LC (preocupare redusă)

Lista Roşie a Uniunii Europene: NT (aproape ameninţat)

Cartea Roşie a Vertebratelor din România: periclitat

Directiva Habitate: Anexele II şi IV

Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională

 

PARTENER

RNP-ROMSILVA - Administratia Parcului Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa RA

 

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro