înapoi la mamifere

 

Denumire ştiinţifică: Rhinolophus hipposideros

Denumire populară - Liliacul mic cu potcoavă

Taxonomie: Clasa Mammalia, Ordinul Chiroptera, Familia Rhinolophidae

Rhinolophus hipposideros în P. Zgârieturi

Descriere.

Este cel mai mic dintre liliecii cu potcoavă. Partea superioară a şeii este rotunjită, dar mai scundă, iar cea inferioară şi mai lungă decât cele de la Rhinolophus ferrumequinum. Blana, pe partea dorsală este brun fumurie, iar pe partea ventrală este gri, gri-albă. Dintre cele cinci specii de Rhinolophus, este singura care în repaus îşi înfăşoară complet corpul cu aripile.

Habitat

Specie predominant troglofilă, se întâlneşte la câmpie şi în regiunile calde, în special calcaroase. Începe să vâneze după apusul soarelui. Are un zbor rapid şi vânează la mică înălţime în păduri de foioase sau mixte, de vârste medii sau mature, în zone semi-împădurite, pajişti naturale înconjurate de liziere de arbori, crânguri, parcuri. Hrana capturată inclusiv de pe ramuri şi de pe pietre constă în principal în diptere, lepidoptere şi secundar coleoptere, himenoptere, araneide, trihoptere.

Vara se întâlneşte în diferite construcţii cu spaţii mari sau în poduri mici, accesibile prin târâre. În partea de sud a ţării se instalează în cavităţi naturale sau artificiale mari în care pot pătrunde în zbor.

Deşi specia este gregară, indivizii dorm izolat. Numai femelele formează ciorchini în maternităţile reci pentru conservarea energiei. Hibernează în peşteri, galerii de mină, pivniţe în grupuri de până la 300 de indivizi.

 

Reproducere: Femelele ajung la maturitate sexuală la 1-2 ani. Copulaţia are loc toamna şi continuă chiar şi în adăposturile de iarnă. După o perioadă de gestaţie de 60 de zile femelele nasc câte doi pui care devin independenţi după 6-7 săptămâni.

 

Statutul speciei:

Lista Roşie IUCN: LC (preocupare redusă)

Lista Roşie a Uniunii Europene: NT (aproape ameninţat)

Cartea Roşie a Vertebratelor din România: vulnerabil

Directiva Habitate: Anexele II şi IV

Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională

 

PARTENER

RNP-ROMSILVA - Administratia Parcului Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa RA

 

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro