înapoi la mamifere

 

Denumire ştiinţifică: Rhinolophus ferrumequinum

Denumire populară - Liliacul mare cu potcoavă

Taxonomie: Clasa Mammalia, Ordinul Chiroptera, Familia Rhinolophidae

Rhinolophus ferrumequinum în Av. Domnesc

Descriere.

Este cel mai mare liliac cu potcoavă din Europa. La acesta, ca la reprezentanţii întregii familii a Rhinolophidelor, în jurul nărilor se află nişte foiţe nazale ce poartă numele de potcoavă, lance, şa şi creasta acesteia. Aceste formaţiuni au rol în dirijarea fasciculelor de ultrasunete şi ajută la determinarea speciilor. La liliacul mare cu potcoavă partea superioară a şeii, văzută din profil, este rotunjită şi proeminentă, iar cea inferioară ascuţită şi mică.

Culoarea blănii de pe partea dorsală este gri, gri maro sau cărămizie, iar pe partea ventrală este gri albicioasă până la gri gălbuie. Exemplare tinere au nuanţe mai închise de gri.

Urechile şi patagiul sunt gri brune. Acestea din urmă se inserează pe călcâi.

 

Habitat: Este o specie îndeosebi cavernicolă ce preferă regiuni calde, semiîmpădurite, de preferinţă calcare. Necesită habitate variate incluzând: păduri de foioase, păşuni, livezi legate între ele de structuri lineare, şiruri de arbori, garduri vii. Pădurile mature de foioase şi cele de luncă joacă un rol important în supravieţuire speciei. Este un vânător solitar care începe să vâneze odată cu venirea nopţii, are un zbor lent, la înălţime joasă. Reperează insectele din locul în care sunt aşezaţi, apoi le capturează, inclusiv de pe sol. Zboară puţin pe timp rece, vântos sau ploios. Hrana constă în insecte aparţinânt în special lepidopterelor şi coleopterelor, Scarabaeide şi secundar dipterelor, himenopterelor, trihopterelor.

Vara se adăposteşte în peşteri, clădiri sau mine părăsite. Hibernează exclusiv în subteran: în pivniţe, cariere subterane, peşteri. În timpul hibernării poate părăsi şi schimba adăpostul în căutarea sistematică a unor condiţii microclimatice favorabile.

 

Reproducere: Femelele ating maturitatea sexuală după 3-4 ani. Copulaţia are loc din toamnă până în primăvară. În general, puii se nasc pe parcursul lunii iunie sau în prima jumătate a lunii iulie. Temperatura influenţează puternic perioada naşterilor. Coloniile de maternitate, de sute de femele, se adpostesc în special în clădiri mari, puţin deranjate, cu spaţii calde în care pot pătrunde în zbor, sau în cavităţi subterane mari, calde.

 

Statutul speciei:

Lista Roşie IUCN: LC (preocupare redusă)

Lista Roşie a Uniunii Europene: NT (aproape ameninţat)

Cartea Roşie a Vertebratelor din România: vulnerabil

Directiva Habitate: Anexele II şi IV

Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională

 

PARTENER

RNP-ROMSILVA - Administratia Parcului Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa RA

 

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro